Maximale klanttevredenheid en optimale dierprestaties: Maak kennis met de NutriOpt On-site Adviser (NOA)

21 juni 2021

 

Verbeterde dierprestaties beginnen met goed voer en het is daarom belangrijker dan ooit om te weten wat de kwaliteit is van de grondstoffen die bij uw klanten op voorraad worden gehouden. Maar ook hoe deze vervolgens benut worden door dieren. Immers: hoe nauwkeuriger er op dierbehoefte gevoerd wordt, hoe beter de individuele dierprestaties zijn.

Nauwkeurig voeren

Om het maximum uit dierprestaties te halen, worden dieren vaak iets meer gevoerd dan wat ze in principe nodig hebben. Zo weten we zeker dat dieren geen tekorten hebben en topprestaties behalen. Maar het nadeel van deze veiligheidsmarge is dat dit vaak de voerkosten en uitstoot van emissies omhoog brengt.

Om de mengvoerindustrie te helpen deze marge op een verantwoorde manier tot een minimum te reduceren, heeft Trouw Nutrition enkele jaren geleden NutriOpt in het leven geroepen. NutriOpt is de combinatie van services die de mengvoerindustrie ondersteunt om de voedingswaarde van hun grondstoffen beter in te schatten en de behoefte van de dieren nauwkeuriger te bepalen, waardoor er nauwkeuriger gevoerd kan worden. Een van de belangrijkste tools om dit te realiseren, is door gebruik te maken van NIR-technologie.

NIR-technologie

Met NIR (Nabij Infra-Roodspectroscopie) wordt licht door een grondstof heen gestuurd en ontstaat een beeld van de verschillende kwaliteitsparameters van een grondstof zoals ruw eiwit-, vocht-, vet- en asgehalte. Het voordeel van deze technologie is dat u zeer snel en goedkoop de voedingswaarde van grondstoffen in beeld kan brengen en weet hoe groot de variatie binnen een vrachtwagen of tussen uw leveringen is. Door gericht te analyseren, kan voer geproduceerd worden met een constantere samenstelling die zo dicht mogelijk aansluit bij de behoeftes van uw klanten.

Een stap verder

Tot voor kort werden NIR-analyses van grondstoffen uitgevoerd met een relatief duur toestel binnen een labomgeving. Deze technologie wordt al lange tijd toegepast om de kwaliteit van krachtvoer te borgen, maar veel veehouders krijgen naast dit krachtvoer ook nog ruwvoer, CCM of graan bijgemengd. Deze grondstoffen worden dan vaak maar 1 keer per jaar geanalyseerd in de veronderstelling dat hier weinig variatie in zit.

Mobiele, technologische precisievoedingsoplossing

Trouw Nutrition gaat een stap verder. Om een zo efficiënt mogelijk rantsoen te bepalen, introduceren we in samenwerking met MasterLab de NutriOpt On-site Adviser (NOA): dé innovatie in precisievoeding die gebruiksgemak en snelheid combineert met de betrouwbaarheid van een NIR-analyse. Deze mobiele, technologische precisievoedingsoplossing zorgt ervoor dat u volledig in controle bent over de voerkwaliteit die u levert en uw klanten weloverwogen kunt adviseren ten aanzien van hun voermanagement.

Voorbeeldanalyse

NOA maakt het mogelijk om de grondstoffen van uw klanten direct te analyseren op het boerenerf. U kunt tijdens een bezoek een CCM-staal scannen en onmiddellijk aantonen of er nog sprake is van dezelfde CCM-kwaliteit als een maand geleden of dat er toch beter een heroptimalisatie van het krachtvoer kan plaatsvinden. Een voorbeeld van zo’n analyseresultaat vindt u op www.sustainablefarming.nl of www.sustainablefarming.be, of download het direct via de onderstaande button.

Download voorbeeldanalyse

Grip op de grondstoffenkwaliteit, voerconsistentie, dierprestaties en voerkosten: 

Dáárom kiezen voor NutriOpt On-site Adviser

  • Efficiënte en betaalbare voermonitoring en -analyse op het boerenerf
  • Razendsnel inzicht in de voerkwaliteit 
    (zowel losse grondstoffen als ruwvoeders)
  • Op basis van de laatste nutritionele inzichten en ijklijnen van de meest gebruikte grondstoffen in de mengvoersector
    (o.a. gerst, tarwe, soja, mais, CCM, raapzaad, triticale)

Zo werkt het

De NutriOpt On-site Adviser is een handzaam en draagbaar NIR-apparaat dat wordt verbonden aan een mobiele telefoon. Zo kan direct op locatie de kwaliteit van ruwvoeders en grondstoffen worden gemeten. Doordat er geen directe verbinding met een extern lab of een NIR-meting op een andere locatie nodig is, kunt u binnen 5 minuten een duidelijk beeld krijgen van de kwaliteit van uw rantsoen. Een uitkomst voor mengvoerbedrijven die hun klanten willen ondersteunen bij het behalen van optimale dierprestaties!

Ijklijnen meest gebruikte grondstoffen

Bij de ontwikkeling van de NutriOpt On-site Adviser is zeer veel tijd besteed aan het valideren van de resultaten, zodat de winst in snelheid niet gekoppeld gaat met verlies aan kwaliteit. Hiervoor zijn de ijklijnen van de meest gebruikte grondstoffen in de mengvoederindustrie toegepast. Denk hierbij aan gerst, tarwe, soja, mais, ccm, raapzaad en triticale. Daarnaast is er de mogelijkheid om ter plaatse de gras- en maiskuilen te analyseren en binnenkort ook TMR. U kunt dus direct bij de kuil zien wat de kwaliteit is van het ruwvoer dat op dat moment door uw klant gevoerd wordt.

Alerts, trends en ontwikkelingen

De NOA biedt inzicht in de belangrijkste nutritionele parameters zoals vocht, vet, as en eiwit. Daarnaast kunt u via het NutriOpt platform direct na de meting diverse diersoortspecifieke nutriënten selecteren en importeren in het voeroptimalisatiesysteem. Ook kunt u via het platform alerts instellen voor specifieke nutriënten in bepaalde kritische grondstoffen en trends en ontwikkelingen per grondstof actueel volgen. Daarmee vormt het NutriOpt platform een aanvulling op de bestaande mogelijkheden die nu al voor de mengvoederindustrie beschikbaar zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden van NutriOpt On-site Advisor voor uw klanten? Vraag een demo aan op locatie via johan.kroon@trouwnutrition.com of kijk voor meer informatie op www.sustainablefarming.nl.