Keep your cows cool!

Onderzoek toont aan dat koeien sneller last hebben van hittestress dan algemeen wordt aangenomen. Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid: de THI (Temperature Humidity Index). Zodra de THI een waarde van 68 bereikt, spreken we van hittestress. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in Nederland en België is 75% in de zomermaanden. Bij deze relatieve luchtvochtigheid treedt hittestress al op vanaf 21°C!

Behoud uw voerkwaliteit en voorkom broei: zet Selko-TMR in!

Hittestress heeft niet alleen impact op uw koeien, maar ook op uw ruwvoer. Wanneer de buitentemperaturen weer oplopen, neemt de kans op broei in het rantsoen toe. Selko-TMR is een breedwerkend zurenmengsel dat het rantsoen conserveert, waardoor broei wordt geremd of zelfs voorkomen.

"We gebruiken Selko-TMR al meer dan 5 jaar bij zowel het melkvee als de droge koeien. Wat mij nog het meest opviel toen we startten was de zichtbare vermindering van het restvoer. We gebruiken het om de kwaliteit van het rantsoen langer op peil te houden, dat zien we terug in de hogere voeropname. Je merkt gewoon dat het voer koud en fris blijft tot de volgende ochtend. Daarnaast heb ik het gevoel dat de melkproductie en het aantal robotbezoeken positief wordt ondersteund. Ten slotte is Selko-TMR een relatief veilig product. Dat is voor ons belangrijk gezien we met veel verschillend personeel werken.”
Pieter Rozendaal
Herd Manager melkveebedrijf Den Eelder in Well (NL) met 650 koeien

Bescherm waardevol voer met Selko-TMR

Vanaf het moment dat uw (ruw)voer aan de lucht wordt blootgesteld, treedt er al zeer snel ongewenste fermentatie op; broei. Broei ontstaat wanneer micro-organismen als gisten suikers en eiwitten omzetten in een zuurstofrijke omgeving. Deze omzetting zorgt voor een verlies van voederwaarde en is merkbaar door een temperatuurstijging van het voer. Micro-organismen komen in ieder rantsoen voor, maar het is belangrijk de groei ervan te beperken. Selko-TMR helpt broei voorkomen, waardoor uw ruwvoer langer vers is en uw koeien meer ruwvoer opnemen.

Download de Product Data Sheet

Meer over Selko-TMR

Gebruikers over Selko TMR

Het effect van Selko-TMR op voeropname: 

Tevredenheid over de toepassing van Selko-TMR: 

"betere vruchtbaarheid in het najaar"

"met gebruik Selko-TMR hoef ik in de zomer niet tweemaal daags te voeren"

"gehaltes en liters blijven beter ondersteund bij hittestress"

"algemene conditie is beter"

"Omdat wij eenmaal daags de melkkoeien voeren merkte ik dat het voer s’avonds niet meer fris en smakelijk was. Dit zou ik deels kunnen oplossen met vaker voeren maar dat is arbeidstechnisch erg lastig. Door het gebruik van Selko-TMR hoef ik mijn voermanagement niet aan te passen naar tweemaal daags voeren. Ook merkte ik meteen het verschil met de smakelijkheid van het rantsoen. In tegenstelling tot de zomer ervoor bleven nu mijn liters en de gehaltes op peil, met name het vetgehalte. Ik denk dat de betere technische resultaten komen door de hogere voeropname en gezondere koeien."
Bart Ceusters
Melkveehouder in Geel (BE) met 275 koeien

Download rundvee hittestress aanpak

Wat zijn de signalen?

Wat kunt u doen op het gebied van voeding en huisvesting?

Hoe beschermt u uw waardevolle voer? 

Ontdek de antwoorden op deze vragen en méér in onze rundvee hittestress aanpak.

Naar de aanpak

 

Onze specialisten staan voor u klaar

Dick Pannekoek
Technical Specialist B2F | Midden- en Noord-Nederland
M
+31 (0)6 12 683 226
E
Dick Pannekoek
Joline Blockx
Technical Specialist FA
M
+32 (0)473 53 31 21
E
Joline Blockx
Baziel van Doorne
Technical Sales Advisor
T
+32 (0)470 98 63 01
E
Baziel van Doorne